APDM eKehadiran Aplikasi Pangkalan Data Murid

Apdm ekehadiran 2020 ialah Aplikasi Pangkalan Data untuk merekodkan kehadiran murid ke sekolah. Panduan Aplikasi Pangkalan Data Apa itu APDM? Sistem yang digunakan oleh guru-guru untuk merekodkan kehadiran murid ke sekolah. Laman APDM Terkini diwujudkan kerana ingin menjadikan salah satu saluran maklumat dan tempat perbincangan berkenaan sistem ini.

LOGIN  APDM

Log Masuk Modul

Pengurusan Murid

Sistem membantu guru-guru mengisi kehadiran pelajar setiap hari

Apdm ekehadiran 2020 menjadi satu kemudahan kepada guru dan pihak pengurusan sekolah mengumpul dan menganalisa data kehadiran murid secara harian, mingguan, bulanan dan bahkan juga untuk analisa tahunan.

 

Sistem eKehadiran V3.5

http://ekehadiran.jknsabah.gov.my

LOGIN APDM

Apdm ekehadiran 2020. Guru-guru perlu Log Masuk dengan mengikuti langkah berikut. Sila layari sesawang bagi Aplikasi Pangkalan Data Murid iaitu seperti berikut http://apdm .moe.gov.my. . Di bahagian kiri laman sesawang, log masuk ADPM dengan mengisi ID Pengguna dan Kata Laluan.

ID Pengguna ialah Kod sekolah. Manakala, kata laluan ialah Default password yang diberikan oleh sistem kepada Admin yang dilantik sekolah. Admin satu sekolah disarankan supaya menukar kata laluan selepas log masuk buat pertama kali atas sebab keselamatan akaun.

Modul Pengurusan Murid (APDM)
apdm.moe .gov.my

Pengemaskinian Data APDM Sekolah

Log Masuk APDM

Pengendalian data murid di antara peringkat sekolah, Pejabat Pendidikan Daerah dan Jabatan Pendidikan Negeri. APDM penting dalam memastikan maklumat sekolah atau murid adalah terkini. Selain itu, guru kelas atau guru mata pelajaran perlu mengisi data kehadiran.

 

Kemaskini Maklumat Sekolah

Admin sekolah perlu sentiasa mengemaskini maklumat sekolah yang dalam APDM kepada yang terkini supaya dapat digunakan dari semasa ke semasa.

 

Siapa yang menggunakan APDM?

Selain admin APDM di PPD dan JPN, guru kelas dan seorang admin yang ditugaskan di sekolah merupakan pengguna utama dalam sistem APDM ini. Mereka yang akan mengendalikan data murid dan sekolah masing-masing.

 

Admin Sekolah

Pengetua/ Guru Besar di sekolah akan menurunkan tugas Admin APDM sekolah. Selalunya Penolong Kanan Hal Ehwal Murid (PK Hem) yang menjadi Admin sekolah bagi APDM ini. Tugas admin sekolah adalah membantu mengendalikan data murid/sekolah di antara guru kelas dengan pihak admin APDM di PPD. Admin Sekolah juga membantu menyelesaikan masalah yang dihadapi oleh Guru Kelas dalam akses APDM. apdm ekehadiran, apdm kehadiran 2019, apdm. moe.gov.my. , apdm1, apdm online, apdm sekolah malaysia.

 

Panduan Log Masuk APDM

Login APDM

Langkah 1:

Admin untuk sesebuah sekolah melawat laman sesawang bagi Aplikasi Pangkalan Data Murid iaitu,

http://apdm. moe.gov.my.

Langkah 2:

Di bahagian kiri laman sesawang, log masuk ADPM dengan mengisi ID Pengguna dan Kata Laluan.

ID Pengguna: Kod sekolah

(Gunakan huruf besar yang tiada spacebar. Sebagai contohnya, ABC1234)

Default password diberikan oleh sistem kepada Admin sekolah .

Saranan kepada Admin sekolah supaya menukar kata laluan selepas log masuk buat pertama kali atas sebab keselamatan akaun.

Selepas siap, masukkan ID Pengguna dan Kata Laluan, tekan butang HANTAR untuk log masuk ke dalam sistem. Kata Laluan: ******

SILA KLIK DI SINI

apdm.moe. gov. my

Makluman Kepada Semua

PEMAKLUMAN! Mulai 15 Ogos 2019 semua pengguna aplikasi ini perlu menukar katalaluan baharu untuk memastikan id pengguna tidak disalahguna. baharu!

SSO KPM

Single sign on atau SSO – sistem pengurusan sekolah, guru dan murid dalam satu akaun

LINK KE SSO KPM

Pengurusan Sekolah

https://sps1.moe .gov.my/indexsso.php

PERHATIAN: Sekiranya maklumat murid tidak dipaparkan (kosong) atau mesej kelas belum ditetapkan, sila klik disini untuk bantuan

 1. Surat Pengumpulan Dan Perolehan Data Sekolah, Guru Dan Murid baharu!
 2. Surat Arahan Pengemaskinian Maklumat Dalam Apdm 2019 baharu!
 3. Surat Pengemaskinian Data Murid APDM dan e-OPERASI baharu!
 4. Surat Pengemaskinian Maklumat Dalam Modul Pengurusan Murid baharu!
 5. Proses Pengesahan Kelahiran JPN baharu!
 6. Manual Pengguna tagging murid DLP baharu!
 7. Prosedur Operasi Standard Pelaksanaan eKehadiran Murid 
 8. Panduan Kemaskini Maklumat Bukan Warga dan Warga Tanpa Dokumen
  GURU |  ADMIN
 9. Klik sini untuk melihat Surat Siaran KWAPM 2020
 10. MANUAL APLIKASI PENGURUSAN BANTUAN (APB) MANUAL PENGGUNA SUB-MENU APDM
 11. SURAT SIARAN/ MAKLUMAN APDM
 12. INFOGRAFIK APDM baharu!
 13. Muat turun ‘FAQ modul Pengurusan Murid (PM)’

 

FAQ

Pegawai Meja APDM

SPS

 

Mendaftar Guru Kelas Baru/ Mengganti Guru Kelas Lama

Maklumat guru kelas juga perlu sentiasa dikemaskini oleh admin sekolah. Apabila terdapat guru baru, admin sekolah harus menambah rekod guru tersebut dalam APDM. Admin sekolah perlu juga memadam guru lama yang sudah tidak berkhidmat.

Mendaftar Kelas Baru / Memadam Kelas Lama

Sekiranya terdapat pembukaan kelas baru, admin sekolah perlu update maklumat kelas tersebut dengan segera dalam APDM bagi melancarkan proses penambahan rekod murid oleh Guru Kelas nanti.

Tambah Kelas

Klik Tambah Kelas untuk menambah kelas baru dan Klik Kemaskini di hujung nama kelas baru itu.

Padam Kelas

Klik Padam hujung nama kelas yang lama supaya kelas tersebut dipadamkan / dibuangkan. Setelah selesai.

Admin sekolah dinasihatkan supaya menyemak dan pastikan kelas yang hendak dipadam/ dbuang. Tiada murid sepatutnya di dalam kelas tersebut sebelum memadam kelas tersebut.

Bagi menyemak maklumat pelajar, boleh melihat cara kemaskini maklumat murid. Mengesahkan Kesemua Data Murid yang dihantar oleh Guru Kelas. Pengesahan kesemua data murid perlu dibuat oleh Admin APDM Sekolah sebelum dihantar kepada admin PPD. Semakan data murid oleh perlu dibuat sebelum pengesahan bagi mengenalpasti ketepatan data.

Muat Turun / Menyimpan Data Murid dalam bentuk Exel

Sekiranya pihak sekolah memerlukan perkongsian data murid untuk analisi atau kegunaan lain. Admin APDM sekolah dan Guru Kelas boleh memuat turun / download maklumat data murid sekolah dalam bentuk Excel.

Borang apdm 2020

Berikut adalah borang kosong apdm yang boleh digunakan oleh guru kelas untuk sesi pendaftaran pelajar baharu. Sila muat turun di sini.

 

Add Comment